+31 88 2054 100 advies@ecotecsolar.eu

Kan ik de betaalde 21% btw die mijn leverancier rekent over een nieuwe zonnepanelen-installatie terugvragen bij de overheid? Ja, dat kan. De overheid heeft de stimuleringsregel ‘Btw teruggave voor particuliere eigenaren van zonnepanelen’ in het leven geroepen.

Stel, bij uw energiebehoefte en uw dak passen 12 zonnepanelen. U besluit de installatie aan te schaffen. Volgens afspraak stuurt uw leverancier na de installatie de factuur voor € 6.000,-, inclusief 21% btw. U kunt binnen 6 maanden na de factuurdatum het betaalde btw-bedrag aan de Belastingdienst terugvragen. De snelle rekenaar weet dat hij dan € 1.041,- kan terugvorderen. Uw netto-investering voor de zonnepanelen is dan in totaal € 4.959,-.

Daarmee houdt u mooi geld over voor bijvoorbeeld een elektrische fiets die u vervolgens kunt opladen met uw eigen groene stroom. Het terugvragen van de btw lijkt ingewikkeld, maar met een beetje uitleg lukt het u ook. We delen graag onze kennis met u.

De spelregels voor terugvragen btw over aanschafwaarde zonnepanelen

De regeling om de btw over uw zonnestroominstallatie terug te vragen valt onder de kleineonder-nemersregeling (KOR). De Belastingdienst stelt hierin een aantal eisen:

  •  Binnen 6 maanden na de factuurdatum dient de aanvraag en bijbehorende aangifte bij de Belastingdienst voltooid te zijn.
  •  Eerst moet u zich registreren bij de Belastingdienst, zodat de administratieve handeling correct kan worden uitgevoerd.
  •  Na de registratie voltooit u onder de kleineondernemersregeling slechts 1 (of maximaal 2 keer) een omzetbelastingaangifte. Houd er wel rekening mee dat u daarna 3 jaar lang geen recht heeft op verdere btw-teruggave. Niet als u bijvoorbeeld nogmaals investeert in zonnepanelen en ook niet als u besluit als zelfstandige ondernemer te gaan werken.
  •  U heeft DigiD nodig om de aangifte te kunnen doen.
  • Wanneer uw zonnepanelen meer energie opbrengen dan u zelf nodig heeft, levert u het overschot automatisch terug aan het elektriciteitsnet via uw energiemaatschappij. U betaalt over het jaar dat u de btw over de aanschafwaarde terugvordert zelf ook btw over uw opgewekte stroom. We kunnen u verzekeren, dat is een klein bedrag. In de volgende alinea ontdekt u hoe het werkt.
  •  Bent u al zzp’er of heeft u een eenmanszaak, dan komt u niet voor deze btw-teruggave in aanmerking. U kunt de zonne-installatie wel via uw bedrijf aanschaffen en met de periodieke aangifte de btw terugvorderen, mits uw energiecontract op ook uw bedrijfsnaam staat.
  •  De factuur van uw leverancier voor zonnepanelen en het contract bij uw energiemaatschappij zijn geadresseerd aan dezelfde persoon.
  •  U betaalt de hele rekening (inclusief btw) aan uw leverancier van zonnepanelen. Het terugvorderen van de btw kan uw leverancier niet voor u doen, maar hij kan u natuurlijk wel helpen, bijvoorbeeld met een handleiding of met persoonlijke begeleiding.

Hoe werkt btw over zonne-energie terugvorderen eigenlijk?

In het jaar dat u de btw over de installatie terugvordert, stelt de Belastingdienst dat u ook btw moet betalen over het overschot aan opgewekte energie.

Daarvoor doet u na de registratie eenmalig een aangifte omzetbelasting. De Belastingdienst kan het ook in dit geval niet leuker maken, maar wel makkelijk. U hoeft namelijk geen meterstanden bij te houden of ingewikkelde berekeningen te doen. De Belastingdienst hanteert een staffel, een forfait genaamd. De staffel is gekoppeld aan het opwekver-mogen van uw zonne-installatie in Wattpiek.

Het totale vermogen uit ons rekenvoorbeeld in de inleiding is 3.960 Wp voor 12 panelen. Volgens de staffel van de Belastingdienst bent u daarmee € 80,- aan btw verschuldigd. Het netto te ontvangen bedrag is dan:

Verschuldigde btw voor zonnestroom btw € 40,- te betalen
Ontvangen factuur voor zonnepanelen € 4.959,- btw € 1.041,- te ontvangen

Per saldo ontvangt u € 1.001,- btw van de Belastingdienst.

Handleiding

Ecotec Solar stuurt klanten met plezier de handleiding ‘BTW Zonnepanelen, het 3-stappenplan’ na oplevering van de installatie. Daarin leggen we uit hoe u alle stappen doorloopt. Lukt het alsnog niet om zelf uw aangifte te regelen, dan staan onze mensen voor u klaar.

Heeft u vragen over onze hulp bij de aanschaf van zonnepanelen? Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Btw-regeling over zonnepanelen veranderd

Per 1 januari 2023 is de btw-regeling over zonnepanelen veranderd. De overheid hanteert vanaf die datum het nultarief. Dat betekent dat u 0% btw betaalt over de aanschaf van uw installatie.

Meer informatie over deze wijziging vindt u bij de antwoorden op veelgestelde vragen over subsidies.