+31 88 2054 100 advies@ecotecsolar.eu

Met de steeds meer oplopende grondstofprijzen voor stroom, wordt het voor huiseigenaren een interessant geheel om zonnepanelen te laten plaatsen. Een prima oplossing om uw energierekening in te perken, maar wel met het behoud van dezelfde energieverbruik. Zo bent u zelf verantwoordelijk voor het generen van uw eigen elektriciteitsverbruik. Om de stroom die opgevangen wordt door de zonnepanelen zo efficiënt mogelijk te gebruiken, is er bij de installatie ook een omvormer nodig.

Een zonnepanelen omvormer is een essentieel onderdeel van de installatie. De omvormer verwerkt de zonne-energie in elektriciteit voor eigen gebruik. Bij overcapaciteit leidt het systeem de toevoer van stroom naar het elektriciteitsnet via uw meterkast.

Wilt u stroom in de vorm van groene energie gaan gebruiken door de ruimte op uw dak te benutten? Afhankelijk van uw situatie installeren we de omvormer in de garage, de bijkeuken of op zolder. Sommige mensen maken zich zorgen over het geluid dat de omvormer maakt.

Net als veel van onze klanten gebruikt u de zolder misschien intensief, bijvoorbeeld omdat u er werkt of omdat uw kinderen daar slapen. Natuurlijk vindt u het belangrijk dat de omvormer geen geluidsoverlast veroorzaakt. We kunnen u geruststellen met onze vakbekwaamheid en dat leggen we graag uit. Daarnaast zijn onze installateurs ervaren vakmannen.

Juiste omvormer voor u

Om te weten welke omvormer het beste past bij uw situatie, is het uiteraard van belang om u even te verdiepen in de zaken waar u op moet letten bij de aankoop van een omvormer. Er is online heel veel informatie te vinden, waardoor u door de bomen het bos niet meer ziet. Laat ons u op een eenvoudige manier uitleg geven over de juiste omvormer voor u.

Waaruit bestaat een installatie van zonnepanelen?

Een installatie van zonnepanelen bestaat altijd uit de volgende producten:
• Zonnepanelen
• Omvormer
• Bekabeling
• Onderconstructie
• Monitor-app

Onze installaties zijn altijd maatwerk, omdat elk huis of bedrijfspand anders in elkaar zit. Welke zonnepanelen en omvormer geschikt zijn, hangt af van de locatie, de bouw en de plaats waar de meterkast zich in uw pand bevindt. De omvormer is een belangrijk onderdeel waar onze installateurs zeer bekwaam in zijn. Ook kan de installateur u altijd correcte informeren als u nog vragen heeft. Stel deze dan ook gerust aan onze monteur.

De functie van de omvormer

Zonnepanelen leveren gelijkstroom. Gelijkstroom wordt aangeduid met DC (Direct Current) en heeft een constante stroomrichting. De elektriciteit opgewekt in centrales is wisselstroom, aangeduid met AC (Alternating Current). Elektrische apparaten die we gebruiken vragen ook om wisselspanning. Daarom moet zonne-energie omgezet worden in wisselstroom. Dat geldt ook voor het overschot aan energie dat u terug levert aan het energienet door de zonnepanelen. De omvormer regelt dat proces. De moderne omvormer van uw zonne-installatie zorgt dat het omzetproces van stroom veilig gebeurt, maximaliseert de capaciteit van alle gekoppelde zonnepanelen en monitort hoeveel stroom uw installatie opwekt.

Vermogen omvormer zonnepanelen

Wanneer u een omvormer nodig hebt, is het belangrijk dat deze afgestemd dient te zijn op de totale capaciteit van uw zonnepanelen. Om te weten welke capaciteit uw zonnepanelen hebben, moet u kijken naar het vermogen dat in WP wordt uitgedrukt. Bij de meest ideale omstandigheden met betrekking tot het weer (ongeveer een temperatuur van 25 graden Celsius) wordt er een bepaald vermogen opgewekte energie vrij gegeven door de zonnepalen.

Gezien wij in ons land niet vaak deze perfecte weersomstandigheden behalen, mag het vermogen van de omvormer gerust iets lager liggen dan de capaciteit van uw zonnepanelen. Neem bijvoorbeeld dat het maximaal vermogen van de zonnepanelen 2000 WP is, dan kan u prima een omvormer aanschaffen dat een vermogen van 1800 Watt heeft. Als u nog altijd twijfelt welke omvormer met welk vermogen u moet aanschaffen, zijn onze monteurs altijd bereid om u hierin te helpen.

Schaduw op uw woning

Om het maximale verbruik uit uw zonnepanelen te halen, is het in de overweging van het te kopen apparatuur ook van gedeeltelijk belang om mee te nemen of uw woning veel, weinig of niet in de schaduw staat.
Als uw woning vooral in de schaduw staat, zijn zonnepanelen alsnog interessant. Echter, moet u rekening houden welke type omvormer het meest interessant is bij de gekozen zonnepanelen. Neem dit dus zeker mee in uw overweging of benoem dit wanneer u zich laat adviseren.

Soorten omvormer zonnepanelen

Laat u zich informeren over de meeste omvormers. Niet iedere omvormer is hetzelfde. Er zijn verschillende soorten omvormers die er aangeboden worden. Namelijk:
• String omvormers
• Micro omvormers
• Power optimizers

Een omvormer kiezen is afhankelijk van een aantal zaken waarin uw zonnepanelen zich bevinden. Het is daarom verstandig om u in te lezen over de verschillende producten voordat u overgaat tot het kopen van een nieuwe omvormer. We helpen u graag bij een omvormer kiezen als u zelfs na het lezen van de informatie er nog niet helemaal uitkomt.

String omvormers

Dit is de meest klassieke vorm. Bij dit type omvormer worden de zonnepanelen in eerste instantie in serie aangesloten met elkaar. Vervolgens zitten deze samen aan een omvormer aangesloten. Doordat dit een simpele installatie is voor een installateur is dit een onderdeel waar u een besparing op kan doen. Ook de onderdelen dat hiervoor nodig zijn, zijn vriendelijk in de prijs. Mede door deze eenvoudig opzet wordt de kans op storingen tussen de aansluitingen zeer klein.

Het nadeel van dit soort omvormers is dat wanneer er een zonnepaneel minder goed werkt door bijvoorbeeld schaduw of een technische reden, dan heeft dit ook een beperkend effect op de opbrengst van de rest van de zonnepanelen. Ook zijn er hier steeds een vast aantal zonnepanelen nodig om een stringomvormer te gebruiken. Als u zou willen uitbreiden met meerdere aansluitingen, moet er per dakoppervlak een omvormer geplaatst worden.

Micro omvormers

Naast de klassieke soorten omvormers zijn er ook micro omvormers. We zien dat de micro omvormer aan populariteit wint. Zoals de naam al zegt, is dit een kleinere omvormer dat individueel achter een zonnepaneel geplaatst wordt. De omvormer zet vervolgens de gelijkstroom dat opgevangen wordt van dat zonnepaneel om tot wisselstroom, waardoor deze meteen gebruikt kan worden door uw huishoudapparaten. Door deze directe wisselwerking van stroom is er geen hoofdaansluiting zoals een centrale omvormer meer nodig bij uw zonnepanelen.

Het voordeel van een micro omvormer is dat alle zonnepanelen hun maximale vermogen kunnen leveren, omdat ze niet meer afhankelijk zijn van de andere zonnepanelen. De aankoop van een micro omvormer is een optie om te overwegen als u bijvoorbeeld veel schaduw heeft om de maximale opbrengst te behalen. Ook hebben deze een langere levensduur.

Een reden waarom er niet altijd gekozen wordt voor een micro omvormer, is het kostenplaatje. De micro omvormers hebben een hogere prijs bij aanschaf, maar over de jaren verdient u dit verschil ruimschoots terug door de goede prestaties die ze leveren. Met andere woorden wil het zeggen dat u uw kosten sowieso terugverdient door de opbrengst als u een berekening op lange termijn maakt.

Power optimizers

Ook power optimizers worden steeds populairder. Dit apparaatje wordt aangesloten onder een zonnepaneel. Vervolgens zorgt het ervoor dat iedere zonnepaneel tot aan zijn maximale vermogen komt, zodat u het beste uit uw zonnepanelen kan halen. Ook op deze manier bent u niet afhankelijk van de zwakkere zonnepanelen die geplaatst zijn.

Dit zou wederom een goede optie zijn als u veel schaduwvorming heeft. Naast de voordelen, zijn ook power optimizers een duurdere optie. Maar ook weer op langere termijn haalt u hier voordelen uit op vlak van hun hoog rendement en hebben ze een langere levensduur.
Als u niet veel last heeft van schaduw, dan is het niet heel interessant om te gaan voor power optimizers om de kosten binnen de perken te houden.

Wel of geen transformator?

Wanneer u kiest voor een omvormer, zal u al gezien hebben dat er een aantal opties zijn met of zonder transformator. In de praktijk blijken omvormers zónder transformator toch beter te zijn. Deze behalen over het algemeen een hoger rendement. Dat wil zeggen dat ze minder elektriciteitsverlies hebben. Een omvormer zonder transformator wordt aangeduid met TL, ofwel transformatorloos. Sommige zonnepanelen werken enkel met een transformator, maar deze komen steeds minder voor.

Monitoren zonnepanelen

Via de monitor-app kunt u de prestaties van uw zonnepanelen volgen met uw mobiele telefoon of laptop. Het monitoren gebeurt altijd via de omvormer. Niet alle omvormers beschikken standaard over zo’n functie, daarom is het belangrijk om hierop te letten wanneer u dit handig vindt.
Het monitoren van de zonnepanelen kan via verschillende manieren:
• Wi-Fi: door verbinding te maken op het Wi-Fi-netwerk bij u thuis door de omvormer en het apparaat waarop de app geïnstalleerd staat, kunt u heel eenvoudig de prestaties van uw zonnepanelen meevolgen.
• Bluetooth: dit is niet de meest stabiele methode om uw omvormer uit te lezen. In de praktijk merken we dat dit soort verbinding nog wel eens last van storingen heeft.
• Ethernet: oftewel het aansluiten via uw internetkabel. Dit heeft de hoogste betrouwbaarheid. Uw omvormer wordt aangesloten aan uw router via een kabel. Via de router wordt er een verbinding met de fabrikant gemaakt en op die manier kan u uw prestaties opvolgen. Dit type verbinding wordt wel niet door iedere fabrikant aangeboden.
• USB: U kunt een USB-kabel aansluiten op uw laptop of computer om de omvormer uit te lezen. Dit is een stabiele verbinding, maar u moet dan iedere keer de omvormer uitlezen door middel van de USB-kabel. Het gebruiksgemak voor u daalt hier aanzienlijk mee.
• Ingebouwde webserver: dit is enkel bij de nieuwe types omvormers. U kan dan heel eenvoudig via uw thuisnetwerkverbinding maken met uw omvormer om de prestaties van uw zonnepanelen op te volgen.

Ideale locatie van de omvormer

De omvormer monteren we bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen. Daarmee houden we de kabellengte tussen de panelen en de omvormer zo kort mogelijk en verliest uw systeem nagenoeg geen energie. Ook werkt de omvormer het beste in een ruime, geventileerde en koele omgeving.

Het geluid van de omvormer

Als de omvormer hard werkt tijdens de piek-zonuren in de zomer, maakt het apparaat een zacht zoemend geluid. Het geluid is <25 dBA, wat neerkomt op een net hoorbaar geluid bij absolute omgevingsstilte. Bij het invallen van de avond schakelt het apparaat zichzelf uit en pas bij de eerste zonnestralen in de ochtend gaat het weer aan.

Om die reden wordt de omvormer vaak in de garage of op zolder gemonteerd. Monteurs letten op de meest geschikte plek in uw garage of op zolder en de ondergrond waar het apparaat op gemonteerd wordt. Zo werken we aan het minimaliseren van geluid.

Garantie omvormers

De meeste omvormers op de markt worden geleverd met een standaard garantie. Waarbij de termijn hier vaak 5 jaar is. Dan kunnen er eventueel een aantal garantiejaren door u worden bijgekocht. We zien dat de eerste jaren er vrijwel nauwelijks problemen zijn met de omvormers. Dus aan u de afweging of het voor u het geld waard is om toch voor de garantie te kiezen.

Advies nodig?

Wil u zich laten adviseren over de merken, aanbieders en types omvormers die het maximale halen uit een zonne-installatie die bij u past? Of wilt u weten waar een omvormer het beste op uw zolder gemonteerd kan worden? Neem vrijblijvend contact met ons op voor de juiste keuze en persoonlijk advies op maat.