+31 88 2054 100 advies@ecotecsolar.eu

Kunnen de zonnepanelen op mijn dak aangepast worden?

Die vraag hebben we al een paar keer mogen beantwoorden. Nadat we bij verschillende klanten een installatie met zonnepanelen hadden gemonteerd, kwamen enkele jaren later verzoeken tot aanpassing binnen. Bijvoorbeeld omdat vanwege gezinsuitbreiding de zolder werd verbouwd en deze werd voorzien van een dakkapel. Of omdat er een nieuwe cv-ketel geplaatst werd, waarbij de afvoer net even een paar centimeter moest opschuiven.

Is het mogelijk om in dat soort gevallen de zonnepanelen op het dak aan te passen aan de nieuwe omstandigheden? In de meeste gevallen wel. Hieronder omschrijven we hoe we u in dergelijke situaties kunnen helpen.

Indeling op uw dak

Een installatie voor zonnepanelen moet voldoen aan bepaalde eisen (NEN-norm). Die normen zijn van toepassing op de manier waarop de constructie wordt bevestigd en op de indeling van de panelen op het dakoppervlakte.

Panelen kunnen zowel verticaal als horizontaal gelegd worden, maar er zijn een paar punten van aandacht. In geval van schaduw leggen we in seriële schakeling bij voorkeur geen panelen direct naast de schoorsteen of dakkapel bijvoorbeeld. We adviseren dan een parallelle schakeling. Ook houden we aan de dakrand en bij de dakgoot een rand van ongeveer 20 centimeter vrij (ongeveer 1 dakpan breed). Dat heeft te maken met de kracht die de wind uitoefent op dit deel van het dak. Bij storm zou dat schade kunnen opleveren, wat we met deze maatregel voorkomen.

Voor platte daken geldt een andere manier van indelen. Dat heeft te maken met een andere onderconstructie en de hellingshoek.

Onderzoek naar de mogelijkheden

Heeft u al een installatie van zonnepanelen op uw dak en u wilt een wijziging aanbrengen, dan kunnen we u als volgt helpen. Heeft Ecotec Solar uw zonnepanelen geleverd, dan hoeven we alleen uw dossier uit ons digitale archief te halen. We kennen uw systeem en maken op basis van uw gegevens op afstand een nieuw legplan. Vervolgens sturen we u een offerte. Bent u akkoord, dan plannen we onze monteurs zo snel mogelijk in.

Bent u geen Ecotec Solar klant, dan adviseren we u bij uw eigen leverancier de wijziging aan te vragen. Niet alleen heeft hij uw gegevens, hij is ook bekend met de gebruikte materialen. Wilt u toch dat wij u helpen, houd er dan rekening mee, dat we extra tijd nodig hebben om uw dossier en uw systeem te bekijken voordat we advies kunnen geven en een offerte kunnen uitbrengen.

Meer informatie

Heeft u vragen over het wijzigen van een bestaande installatie, neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.