+31 88 2054 100 advies@ecotecsolar.eu

Bent u zich aan het oriënteren op de aanschaf van zonnepanelen? Dan wilt u vast weten op wat voor investering u moet rekenen. Misschien hebt u ‘kosten zonnepanelen’ ingetypt bij Google zoals veel mensen doen en bent u zo bij ons blogartikel terechtgekomen.

In deze blog geven we u graag een voorbeeldberekening. Zo krijgt u een idee van de prijs van zonnepanelen.

Voorbeeldberekening kosten van zonnepanelen

Als indicatie geven we u een voorbeeld van een eengezinswoning, waar twee volwassenen en twee kinderen wonen die een gemiddeld huishouden voeren. We gaan uit van standaard panelen die we aaneensluitend op één dakvlak leggen. Er is geen dakkapel en schaduw van bomen of een schoorsteen belemmert de zoninval niet.

Bij een dergelijke opdracht voor een installatie die zonne-energie omzet in bruikbare elektriciteit leggen we gemiddeld 10 panelen. Het totaal vermogen is 3.150 kWh per jaar en de professionele installatie is inclusief omvormer, bekabeling, onderconstructie en monteren. Uw investering is dan ongeveer € 4.500,-, (btw-nultarief*).

Omschrijving

aantal zonnepanelen: 10

Merk en type zonnepaneel

Quantum technology | full black

Omvormer

SolarEdge Tier 1 omvormer

Afmeting in mm

1673x1030x32

Wattpiek vermogen per paneel

345

Garantie op materiaal

zonnepanelen 25 jaar

onderdelen installatie 12-25 jaar

Opbrengstgarantie

ja

Monitoren via app

ja

Gemiddelde aanschafprijs**

€ 4.500,-

Gemiddelde opbrengst het eerste jaar in kWh

3.000

Gemiddelde besparing op energiekosten per jaar

€ 1.050,-

Terugverdientijd van zonnepanelen

4,1 jaar

Toch blijven we het bij Ecotec lastig vinden om een dergelijke prijs te noemen. Want de berekeningen verschillen per situatie en bestaat er een kans dat uw wensen en behoeften anders zijn. Zo kan uw huishouden kleiner of grotere zijn en daarmee minder energie nodig hebben. Bezit u een elektrische auto of heeft u een airconditioning systeem, dan passen we ook daar uw jaarlijkse verbruik aan energie op aan. Mogelijk heeft u dus meer of minder zonnepanelen nodig of kiest u liever voor een ander type met een fraaiere uitstraling op uw dak.

Daarnaast vinden we onze aandacht voor klanten en service ook niet standaard. Het is onze ervaring dat standaard namelijk niet voldoet aan individuele wensen. Uw wensen zijn juist onze drijfveer om maatwerk te leveren.

Waar wij vooral sterk in zijn, is het leveren van zonnepanelen van Duitse kwaliteit die technologisch hoogwaardiger zijn dan van een gemiddelde concurrent. Deze panelen leveren een hoger rendement tot wel 17% meer op dan een standaard paneel. Dit levert u op de lange termijn een grotere besparing aan energiekosten. Mogen we dat even uitleggen?

Betere zonnepanelen voor een lagere prijs

Vergelijkbaar met de eerste elektrische auto die voor de meeste mensen in het begin onbetaalbaar was, zo gold dat ook voor de eerste zonnepanelen. Ze werden maar mondjesmaat geproduceerd en de kosten om de enkele stuks te maken waren torenhoog. De energieprijs voor groene stroom was voor velen onbetaalbaar, terwijl elektriciteit uit fossiele brandstoffen of kernenergie goedkoop was.

Inmiddels zijn we ruim een decennium verder. De huidige generatie zonnepanelen heeft diverse ontwikkelingen doorgemaakt en de productiekosten zijn enorm gedaald. Dat komt door nieuwe technieken en ook door de toenemende vraag. We bevinden ons nu al over het kantelpunt, waarbij de prijs voor groene energie onder die van netstroom gedaald is.

Financieren

Het enige verschil is dat u voor grijze stroom niet hoeft te investeren in een installatie. U gebruikt de bestaande fabriek van uw energieleverancier en betaalt daar een aanzienlijke prijs voor. Kiezen voor groene stroom betekent dat u spaargeld inlegt of u een energiebespaarlening aangaat.

Meer informatie over de financieringsmogelijkheden van zonnepanelen vindt u hier.

Wat levert de aankoop van zonnepanelen op?

Nu investeren betekent later profiteren van ‘gratis’ stroom. Het werkt zo.

Uw installateur levert een installatie met zonnepanelen voor een bedrag van € 4.215,-. Wanneer heeft u die investering terugverdiend?

Dat kunt u vinden op de offerte. Daar staat precies wanneer uw zonnepanelen zoveel opgewekte stroom hebben opgeleverd, dat u de kosten hebt terugverdiend. Gemiddeld is dat tussen de 5,5 – 6,5 jaar. Na die periode gaan uw zonnepanelen u elektriciteit leveren waar u niets meer voor hoeft te betalen. De panelen en de installatie doen hun werk.

De garantie op het vermogen staat momenteel op 25 jaar. De verwachting is dat de nieuwste generatie zonnepanelen veel langer mee zullen gaan. Misschien wel 35 tot 40 jaar. Dat betekent dat u veel langer plezier zult hebben van gratis stroom in de toekomst.

Tegenwoordig krijgt u nagenoeg geen rente meer bij de bank op spaargeld. Zonnepanelen aanschaffen is een slimme investering voor de toekomst. Het is goed voor het milieu en goed voor uw portemonnee.

Persoonlijk aanbod voor nieuwe zonnepanelen

We komen even terug op de kosten van zonnepanelen voor uw specifieke situatie. We raden u aan een bedrijf te vragen om een persoonlijk aanbod. Het is namelijk belangrijk goed te kijken naar hoe uw pand staat ten opzichte van de zon, of er geen (schaduw) obstakels zijn en waar de omvormer geplaatst kan worden. Daarnaast vinden we dat een installatie alleen aan uw verwachting kan voldoen als we goed in kaart brengen wat uw wensen zijn.

Een persoonlijk aanbod baseren we op:

  • het aantal zonnepanelen
  • uw selectie uit de verschillende soorten zonnepanelen
  • het type dak (plat dak of hellend dak)
  • de ligging van uw dak ten opzichte van de zon
  • het type omvormer
  • het type onderconstructie

Onze vrijblijvende offerte is altijd inclusief installatie en bevestigingsmaterialen. We vermelden ook precies hoeveel jaar garantie u krijgt op elk type onderdeel.

Ecotec Solar komt graag bij u langs voor een adviesgesprek. Bel gerust voor een afspraak.

Ook na ons bezoek zit u nergens aan vast. We vinden het belangrijk dat u de juiste keuze maakt. Daarom nemen we de tijd u uitgebreid te adviseren over de jaarlijkse besparing op uw energierekening en financiële voordelen die investeren in zonnepanelen met zich meebrengt.

Meer weten?

We realiseren ons dat er veel informatie komt kijken bij uw oriëntatie op een type zonnepanelen dat bij u past en dat u wilt weten waar u aan toe bent voordat u een flinke investering doet. We zetten daarom veelgestelde vragen voor u op een rij. Daar kan net het antwoord tussen zitten dat u zoekt.

Wilt u precies weten wat de prijs van zonnepanelen is voor uw dak? Of heeft u vragen over de kosten voor zonnepanelen in het algemeen? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie en advies op maat.

* Conform de wettelijke bepalingen van de overheid, rekenen we vanaf 1 januari 2023 geen btw op zonnepanelen voor particulieren.

** De genoemde prijs is een gemiddelde prijs. De werkelijke offerteprijs hangt af van een aantal keuzes, waaronder het aantal panelen, het soort zonnepanelen, omvormer en onderconstructie. Tijdens een persoonlijk gesprek vertellen we u hier graag meer over.