Wat worden de daken in Nederland toch mooi nu steeds meer huiseigenaren zonnepanelen kopen. Mooi is natuurlijk een relatief begrip. De een vindt een serie panelen op het dak lelijk, terwijl de ander het puur bekijkt vanuit milieuwinst. Wat iedereen zeker mooi vindt, is de ‘gratis’ energie die je op den duur krijgt van zonnestralen.
Nu spaargeld investeren in een zonne-installatie levert direct een lagere energierekening op. Is de terugverdientijd van uw investering eenmaal verstreken, dan kost uw opgewekte energie door de zon niets meer.
Maar goed, die installatie moet er eerst komen. Een van de vele vragen van mensen die zich oriënteren op het kopen van zonnepanelen is hoe ze dat kunnen financieren.
Zonnepanelen financieren. Wat zijn de mogelijkheden?
Spaargeld
Nu Nederlanders de afgelopen twee zomers minder op vakantie zijn geweest of in sommige gevallen niet naar het buitenland, wenden veel mensen hun vakantiegeld of spaargeld aan om zonnepanelen te laten plaatsen.
Vroeger lieten we ons spaargeld het liefst zo lang mogelijk op de bank staan, maar die tijd is voorbij. De bank geeft geen rente meer over spaargeld en daarom is investeren in een duurzame oplossing slimmer. Het financiële rendement is namelijk veel hoger is. Het bedrag dat u nu besteedt aan een installatie met zonnepanelen spaart u namelijk in de loop van de jaren gewoon terug. Dat sparen begint zodra de panelen geïnstalleerd zijn.
Vanaf het moment dat de zonnecellen het zonlicht opvangen en de energie omzetten in stroom, kunt u dat gaan gebruiken. Daarmee hoeft u geen stroom te gebruiken van uw energieleverancier en daar natuurlijk ook niet voor te betalen. Per direct heeft u een beduidend lagere energierekening.
Dat sparen gaat elke maand, elk jaar door. Na een aantal jaar heeft u het uitgegeven spaargeld terugverdiend. We noemen dat de terugverdientijd en kunnen dat vooraf berekenen. Uw zonnepanelen zijn ‘afbetaald’ en gaan nog een heleboel jaren door met energie leveren. We garanderen 25 jaar, maar we vermoeden dat de nieuwste generatie panelen tot wel 40 jaar meegaan. Tel uit uw winst.
Subsidie
De landelijke subsidie voor aanschaf van zonnepanelen is gestopt. Sommige gemeentes hebben nog wel een potje. Of uw gemeente dat ook heeft, kunt u checken via SVn of Verbeter je Huis.
Hypotheek
Zonnepanelen financieren vanuit de hypotheek is misschien ook een mogelijkheid voor u. Zo kunt u overwegen een extra hypotheek af te sluiten op de overwaarde van uw huis of op uw inkomen. Gaat u verhuizen of verbouwen, overweeg dan extra financiële ruimte aan te vragen voor een zonne-installatie. Vraag uw hypotheekadviseur naar de mogelijkheden.
Energiebespaarlening of duurzaamheidslening
Daarnaast zijn er diverse partijen die zich richten op leningen speciaal voor zonnepanelen. Zo maakt het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) gunstige energiebespaarleningen mogelijk. Of kunt u via uw gemeente een duurzaamheidslening aanvragen. Welke gemeentes hieraan meewerken vindt u op de website van SVn.
Tot slot noemen we banken en verzekeringen. Ook deze partijen bieden diverse mogelijkheden voor een lening. We raden u aan goed te onderzoeken welke lening bij u past. Ga niet met de eerste de beste in zee en vergelijk het aanbod van verschillende leningverstrekkers.
Als leverancier van zonnepanelen vinden we dat kwaliteit niet alleen geldt voor de panelen die we plaatsen. Ook goede communicatie, duidelijke offertes en contracten en gecertificeerde monteurs zijn een onderdeel van de kwaliteit die we leveren. Ook onze service telt daarin mee. Heeft u van ons advies nodig over uw financieringsmogelijkheden, vraag daar dan gerust naar. We helpen u graag.