+31 88 2054 100 advies@ecotecsolar.eu

We krijgen de vraag regelmatig. Moeten zonnepanelen vaak schoongemaakt worden? En hoe doe je dat dan?

Je zou denken dat zonnepanelen net als ramen dikwijls gezeemd moeten worden. Want door een schoon oppervlakte kunnen de cellen het zonlicht goed opvangen en wordt de energie maximaal omgezet in stroom. Toch hoeft schoonmaken niet (zo vaak) en wel hierom.

Innovatieve technieken

Moderne zonnepanelen zijn volgens diverse innovatieve technieken geproduceerd, want er is nogal wat veranderd het afgelopen decennium. Niet alleen de oppervlaktes van de zonnepanelen zijn van betere kwaliteit dan voorheen, maar de zonnecellen, de reflecterende lagen onder het glas en de slimme bekabeling verbeteren de energieopname.

De bovenste glaslaag heeft een vuilafstotende coating. Daardoor hecht vuil zich minder snel aan het oppervlakte en zorgen wind en regen voor een natuurlijke reiniging. Juist door met agressieve schoonmaakmiddelen de panelen te behandelen, neemt de werking van de coating af. Daarom raden we altijd aan om de zonnepanelen zo min mogelijk schoon te maken.

Wat als er vogelpoep op zit? Of een laagje zand?

De vuilafstotende coating zorgt er ook voor dat vogelpoep minder goed hecht aan het glasoppervlak. En ook een laagje zand afgezet door de wind spoelt een lekkere regenbui van de panelen af. Vogelpoep verwijderen doet u het beste met een zachte borstel en vervolgens naspoelen met water. Gebruik altijd opgevangen regenwater of gedestilleerd water. Kraanwater bevat kalk en laat sporen na. Pas altijd op met vogelpoep. Het kan bacteriën en ziektes bevatten. Zorg dat u handschoenen draagt en de vrijgekomen stof van vogelpoep niet inademt.

Neem geen risico’s

Neem nooit onnodige risico’s om de zonnepanelen op uw dak te reinigen. Een val van een dak kan ernstig letsel veroorzaken. Daarom zijn onze monteurs speciaal voor hun werk opgeleid en gecertificeerd en werken ze volgens de veiligheids- en arbonormen. Dat betekent dat ze bij werkzaamheden boven een hoogte van 2,5 meter werken met de benodigde veiligheidsmiddelen van RSS en/of valbeveiliging.

Alleen zelf zonnepanelen schoonmaken als het veilig kan

Staan uw zonnepanelen in een veldopstelling of op een pand met plat dak voorzien van dakrandbeveiliging, dan kunt u veilig zonder persoonlijke beveiligingsmiddelen de zonnepanelen schoonmaken. Schakel in dat geval de omvormer uit en vermijd contact met de bekabeling voor uw ei-gen veiligheid. We adviseren u op platte daken onder de 2,5 meter of zonder dakrandbeveiliging ook geen enkel risico te nemen.

Maakt u zich geen zorgen over de capaciteit van uw zonnepanelen als u er zelf niet veilig kunt werken. Wilt u toch graag schone zonnepanelen, vraag dan een gespecialiseerd bedrijf met een hoogwerker om u te helpen. Door samen met uw buren een offerte aan te vragen, kunt u hoogst-waarschijnlijk een gunstiger tarief overeenkomen.

Reiniging uitbesteden

Sommige omstandigheden hebben extra invloed op het vuil worden van zonnepanelen, bijvoorbeeld:

– als uw pand in een bosrijke omgeving staat en uw zonnepanelen in de winter minder aan de zon blootgesteld worden;
– als uw pand aan een drukke weg staat of naast een industrieterrein;
– als de randen van uw zonnepanelen vies zijn door extreem vuil of vogelpoep;
– wanneer de hellingshoek van uw zonnepanelen niet zo groot is, waardoor de regen zand en vuil minder makkelijk wegspoelt;
– wanneer uw monitoringssysteem laat zien dat de opbrengst in een jaar terugloopt, terwijl het onverminderd zonnig was.

In deze gevallen raden we u aan om een gespecialiseerd bedrijf te vragen uw zonnepanelen schoon te komen maken. In het voorjaar reinigen levert u de grootste winst. De zon draait steeds meer naar het Noordelijk halfrond en de dagen worden langer. Schone panelen leveren dan de meeste energie op.

Vooral niet doen!
• Schoonmaken met kraanwater
• Een schuurspons of harde borstel gebruiken
• Hogedrukreiniger inzetten
• Chemische reinigingsmiddelen gebruiken
• Te vaak reinigen, daarmee tast u de vuilafstotende coating aan
• Veiligheidsrisico’s nemen

Vooral wel doen!
• Regenwater, demi- of gedestilleerd water
• Een zachte spons borstel gebruiken
• Een reinigingsmiddel is niet nodig. Wilt u toch een schoonmaakmiddel gebruiken, neem dan een sterk verdunde oplossing van regenwater (of gedestilleerd water) en een klein beetje groene zeep.
• Veilig werken en uitbesteden als dat zelf niet lukt

Ecotec Solar levert bewust zonnepanelen van Duitse leveranciers. De techniek en gebruikte materialen zijn van topkwaliteit. Daarom adviseren we onze klanten om zo min mogelijk te reinigen. Heeft u vragen over ons schoonmaakadvies? Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.