Veelgestelde vragen over duurzaamheid

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Op de zonnepanelen die Ecotec Solar levert van Q Cells heeft u een prestatiegarantie van 25 jaar. Dat betekent dat we u de zekerheid bieden dat de panelen tijdens deze garantieperiode een bepaalde opbrengst leveren. Na 10 jaar is de prestatiegarantie op Q Cells panelen nog altijd meer dan 93%. Na 25 jaar is dat nog altijd hoger dan 85%. Ook na de gegarandeerde levensduur van 25 jaar zullen uw zonnepanelen u nog steeds voorzien van zonne-energie.

Naast de fabrieksgarantie garanderen we bij Ecotec Solar een kWh garantie met money-back. Ongeacht de weersomstandigheden betalen we bij Ecotec Solar het verschil terug indien uw installatie minder opbrengt dan we bij uw offerte berekend hebben. Deze berekening is alleen van toepassing op een systeem dat naar behoren functioneert en goed is onderhouden.

Hoe bepaal ik mijn optimale rendement?

Onze ‘Dakscan’ berekent hoeveel u kunt besparen op uw energiekosten. Tegelijkertijd, op basis van uw gegevens, berekent de dakscan uw optimale configuratie. Tijdens een persoonlijk gesprek nemen we uw wensen door, waarbij we ook rekening houden met de uitstraling van een bepaald type panelen op uw dak en het rendement. Onze mensen hebben veel ervaring in het adviseren van het type en aantal panelen en het dakontwerp van de installatie. Vraag zeker naar de mogelijkheden.

Hoe onderhoud ik mijn zonnepanelen voor een zo hoog mogelijke opbrengst?

Zonnepanelen worden in de fabriek voorzien van een vuilwerende coating. Een regenbui houdt uw panelen doorgaans schoon van stof en vogelpoep. Vuile zonnepanelen absorberen minder zonnestralen, waardoor het rendement daadwerkelijk daalt bij extreem vuil. We adviseren om in het voorjaar uw zonnepanelen te laten reinigen door een professioneel bedrijf dat veilig op hoogte werkt. Kunt u zelf veilig uw zonnepanelen reinigen, neem dan stof af met een zachte droge doek (geen water) en was extreem vuil weg met regenwater of een osmosesysteem. Leidingwater kan kalkdruppels achterlaten.

Hoe maak ik maximaal gebruik van mijn opgewekte zonne-energie?

Om zo veel mogelijk uw eigen opgewekte zonnestroom te gebruiken, geven we u een paar tips. Gebruik apparaten als wasmachine, droger en vaatwasser zo veel mogelijk overdag en het liefst bij zonneschijn. Veel van deze apparaten kunt u programmeren. Laadt ook uw elektrische auto zo veel mogelijk overdag op, zodat de zonne-energie direct overgaat op uw auto. Gebruikt u tijdens warme dagen een airconditioner, zet deze vooral aan als de zon nog schijnt. Uw kamer wordt gekoeld wanneer de zon schijnt. Zo heeft u ’s avonds en ’s nachts minder energie nodig om warme ruimtes terug te koelen. Let wel op dat u niet alle apparaten tegelijk aanzet of tegelijkertijd uw auto oplaadt. Mogelijk gebruikt u dan toch meer stroom dan uw zonnepanelen op dat moment kunnen leveren.

Hoe bepaal ik hoeveel energie ik per jaar nodig heb?

Weet u niet hoeveel energie u per jaar verbruikt? Kijk dan op het jaaroverzicht van uw huidige energieleverancier. Onze Dakscan geeft een gemiddeld energieverbruik voor verschillende gezinssamenstellingen. U kunt een van deze opties kiezen of zelf het opgestelde vermogen (Wattpiek of WP) invullen. Houd ook rekening met uw veranderende situatie in de toekomst. Zijn er kinderen op komst of gaan ze juist binnen korte tijd op kamers? Bent u van plan om een elektrische auto aan te schaffen of gaat u een kantoor aan huis beginnen? Al deze veranderingen zijn van invloed op uw jaarlijkse energieverbruik. Onze medewerkers helpen u graag. Twijfelt u over de gewenste energiebehoefte? Neem contact met ons op voor meer informatie.

Hoe weet ik vooraf hoeveel energie mijn installatie gaat opwekken?

Op basis van uw gewenste energiebehoefte berekent onze calculator heel precies hoeveel panelen u nodig heeft. De calculator is ontwikkeld met software van de TU Delft en houdt rekening met een aantal factoren:

  • hoe is de ligging van uw pand ten opzichte van de zon?
  • wat is de hellingshoek van uw dak?
  • zijn er obstakels (bomen, bossages en andere gebouwen) die de zonnestralen belemmeren?
  • hoeveel gemiddelde zonuren zijn er voor uw locatie vastgesteld (berekend door het KNMI)?

De zonnepanelen die Ecotec Solar levert zijn voorzien van de Q.UANTUM technologie die onder reële omstandigheden is getest. De opbrengst van de Q Cells panelen bedraagt na 10 jaar nog meer dan 93%. Na 25 jaar is dit nog altijd hoger dan 85%. Rekening houdend met uw wensen in combinatie met deze technische gegevens berekent onze software precies hoeveel energie uw installatie gaat opwekken van jaar tot jaar. Wilt u meer informatie over uw situatie? Vraag om gratis advies.

Maak een afspraak

Tijdens een persoonlijk gesprek leggen we u precies uit waar een installatie van zonnepanelen uit bestaat en wat het u oplevert. Uiteraard heeft u voldoende gelegenheid om uw vragen te stellen. Maak vandaag nog een afspraak. We helpen u graag.