Zonnepanelen op plat dak. Dat heeft zo zijn voordelen.

Zonnepanelen op een plat dak hebben veel voordelen in vergelijking met een hellend dak. Niet iedereen vindt de aanblik van zonnepanelen op zijn huis mooi. Dat zonnepanelen op een plat dak minder zichtbaar zijn, is al een van de voordelen.

Woont u in een pand met een plat dak (zoals een bungalow, drive-inwoning of appartementencomplex) dan zijn zonnepanelen installeren vaak geen enkel probleem. De installatie valt nauwelijks op. Woont u in een huis met een schuin dak, maar heeft dat een aanbouw (bijvoorbeeld garage of keuken), dan zou dat een uitstekende plaats kunnen zijn voor zonnepanelen.

Mensen die op zoek zijn naar een platdak systeem voor zonnepanelen lopen vaak rond met dezelfde vragen. Veelgestelde vragen zijn onder meer:

  • Hoeveel zonnepanelen passen op mijn platte dak?
  • Wat kosten zonnepanelen voor een plat dak?
  • Hoeveel ballast is er nodig voor zonnepanelen?
  • Kunnen zonnepanelen eigenlijk wel plat liggen?

De antwoorden op deze vragen geven we graag verderop. Eerst gaan we wat verder in de op de voordelen van zonnepanelen plaatsen op platte daken.

De voordelen van een platdak systeem zonnepanelen

Oriëntatie ten opzichte van de zon

Bij een plat dak zijn we vrij om de richting van de panelen ten opzichte van de zon te bepalen. In tegenstelling tot een hellend dak, kun je de onderconstructie in de meest gunstige positie monteren.

Oriëntatie Rendement
Oosten 80%
Westen 80%
Zuidoosten 95%
Zuidwesten 95%
Zuiden 100%

Ideale hellingshoek

Naast de optimale richting is ook de keuze voor de ideale hellingshoek vrij. De meeste schuine daken (van recente huizen) hebben een hellingshoek tussen de 40 en 60 graden. Uit de meetresultaten van de afgelopen jaren blijkt, dat deze hellingshoek niet ideaal is (zie ook onderstaande tabel). Op een plat dak kunnen we de wel de meest ideale hellingshoek ten opzichte van de zoninval creëren, mits de situatie zich daarvoor leent. 

Hellingshoek Rendement
15 graden 95%
20 graden 97%
25 graden 98%
30 graden 99%
35 graden 100%

Afstand tussen de panelen

Niet alleen de hellingshoek is een belangrijk aspect om rekening mee te houden, maar ook de afstand tussen de panelen onderling. Wanneer de zonnepanelen te dicht op elkaar staan, kan de voorste schaduw op het paneel dat erachter ligt zorgen bij een lage stand van de zon. Soms kunnen we dat oplossen door panelen in tegengestelde richting van elkaar te leggen (oost-west opstelling). Dat de panelen op een plat dak wat verder uit elkaar staan is voor het esthetische oogpunt niet van belang.

Keuze in onderconstructie

Om te zorgen dat de zonnepanelen stevig op een plat dak gemonteerd blijven, kiezen we met zorg een onderconstructie. De keuze hangt af van uw dakconstructie- en bedekking en de ballast dat uw dak kan dragen. Bij wat hogere daken vallen bepaalde constructies af (zoals een stalen frame zonder windkappen).

Makkelijker monteren

Werken op een hellend vlak is altijd lastiger dan op een horizontaal vlak. Het monteren van de zonnepanelen op een plat dak is daarmee doorgaans makkelijker uit te voeren. Uiteraard plaatsen we zonnepanelen alleen op een veilige manier. Dat betekent dat we ons altijd de wettelijke Arbo-normering houden en conform de VCA-richtlijnen werken om valgevaar uit te sluiten.

Verhuisbaar

Het gebeurt niet zo vaak, maar het kan wel. Gaat u verhuizen en leent uw nieuwe huis zich voor eenzelfde installatie, dan kunt u de zonnepanelen meeverhuizen.

De voordelen in het kort:

  • Optimaal rendement door vrije keuze voor richting en hellingshoek (afhankelijk van uw situatie)
  • Makkelijk te monteren op horizontaal vlak
  • Zonnepanelen vallen minder op

Belangrijke punten voor uw overweging

Niet elk plat dak leent zich voor een installatie met zonnepanelen. Er zijn een paar voorwaarden waar uw dak aan moet voldoen:

De dakconstructie moet het gewicht van de zonnepanelen, de onderconstructie en de ballast kunnen dragen. We berekenen nauwkeurig hoeveel ballast in uw situatie nodig is.

De staat van uw dakbedekking moet goed zijn. Wanneer uw dakbedekking al heel wat jaren meegaat, adviseren we om dat eerst te vervangen voordat u zonnepanelen laat installeren. Zo heeft u de komende jaren geen omkijken naar.

De oppervlakte van uw dak moet groot genoeg zijn om het ideale patroon te kunnen leggen. Het is vaak niet mogelijk om het dak tot de rand vol te zetten. Dat heeft te maken met de belasting van de wind (wervelwind en windvlagen). De overheid heeft dit wettelijk vastgelegd. We hanteren een formule om de zogenaamde ‘no-go zone’ uit te rekenen.

We bepalen nauwkeurig welke omstandigheden een (deel van de dag) schaduw veroorzaken op uw dak. Denk aan bomen, een schoorsteen of andere gebouwen. Mogelijk levert een obstakel gedurende de dag schaduw op, waardoor de zonne-opbrengst niet altijd 100% kan zijn.

U overweegt misschien het platte dak van uw dakkapel. Toch raden we veelal af om hier zonnepanelen op te plaatsen. De dakkapel is berekend op het dragen van zijn eigen gewicht, meestal niet op extra gewicht. Daarnaast kan wind extra druk uitoefenen op de constructie.

Waarom toch zonnepanelen kiezen als de opbrengst minder dan 100% is?

Ideaal gezien levert uw zonne-installatie een opbrengst van 100%. Toch is dat lang niet altijd haalbaar. Waarom zou u dan toch kiezen voor zonnepanelen als een lager rendement het hoogst haalbare is?

In onze berekeningen brengen we het rendement voor uw situatie duidelijk in beeld. Alle factoren als schaduw, aantal panelen, hellingshoek, etc. bepalen de opbrengst. Stel dat uw rendement wordt uitgedrukt in een percentage van 95%. Dan zou dat betekenen dat u door de omstandigheden 5% minder stroom opwekt dan uw installatie maximaal aankan en dat het een paar maanden extra kost om uw investering terug te verdienen.

Daarmee bent u alsnog voor 95% verzekerd van groene stroom. Die u bovendien na de terugverdientijd (van gemiddeld 7 jaar) u nog jarenlang ‘gratis’ elektriciteit voorziet.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen voor platte daken

Kunnen zonnepanelen plat liggen?

Om het maximale rendement te halen zonder het esthetische oogpunt uit het oog te verliezen, kiezen we meestal voor een hellingshoek van circa 15 graden. Daarom plaatsen we op een plat dak een onderconstructie met een hellingshoek die ideaal is voor uw situatie. Wat dat is, kunnen we precies voor u uitrekenen.

Hoeveel ballast is er nodig voor zonnepanelen op een plat dak?

Afhankelijk van de hoogte en de locatie, heeft een gebouw een bepaalde windbelasting. Naast deze windbelasting is het type onderconstructie een belangrijke factor in het berekenen van de hoeveelheid ballast die nodig is om een installatie op een plat dak te monteren.

Hoeveel zonnepanelen passen op mijn platte dak?

Hoeveel zonnepanelen u kunt laten plaatsen op uw dak hangt vooral van het dakoppervlak af. We moeten rekening houden met een bepaalde afstand van de dakrand en de afstand tussen de zonnepanelen onderling. We gebruiken intelligente software om dit precies voor u uit te rekenen.

Wat kosten zonnepanelen voor een plat dak?

Het antwoord op deze vraag hangt uiteraard samen met de vorige. De kosten zijn gebaseerd op het aantal panelen, het soort panelen en het type onderconstructie dat u kiest. Zijn er geen beperkingen, dan bepalen we het aantal panelen uiteraard op basis van uw energiebehoefte. Wilt u alvast inzicht krijgen in de kosten voor uw situatie? Vul vrijblijvend de dakscan in en calculeer zelf uw besparing op energiekosten.

Maatwerk berekening

Het is belangrijk om een goede berekening te laten maken van uw situatie. We nemen uiteraard alle essentiële factoren in onze berekening mee om u een passende offerte te bieden, waarbij we uitgaan van een zo hoog mogelijk rendement.

Heeft u interesse in een maatwerk berekening? We komen graag bij u langs voor een persoonlijk gesprek. Maak vandaag nog een afspraak.

Wij zijn aangesloten bij Zonnegarant

Maak een afspraak

Onze collectieve acties zijn toegankelijk voor energieloketten, gemeenten en particuliere initiatieven.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor een collectief in uw wijk of gemeente? We gaan graag met u om tafel om een informatieavond te organiseren en een mooi aanbod neer te leggen.

Bel vandaag nog voor een afspraak bij ons op kantoor.

Alex Hellenthal
Alex Hellenthal
09:23 18 Dec 21
Zonnepanelen liggen er nu dik twee maanden op, installatie was snel en goed, prima prijs ook, aanrader!
AJM Aarts
AJM Aarts
08:38 20 Nov 21
Op 1 november j.l. zijn door Ecotecsolar bij ons 20 zonnepanelen geplaatst.De werkzaamheden zijn door door dit bedrijf... prima uitgevoerd.Ik kan gerust zeggen dat de aansluitingen binnen bijzonder netjes zijn gedaan evenals de plaatsing van de zonnepanelen buiten. Al bij al, is alles naar tevredenheid uitgevoerd. Ook de contacten met het bedrijf tot nu toe zijn prima verlopen.We hopen dat dit zo blijft , ook bij eventuele problemen, maar hebben tot nu toe geen aanleiding hieraan te twijfelen.lees verder
Wim van der Giessen
Wim van der Giessen
09:58 30 Oct 21
Ik heb Ecotec Solar - Zonnepanelen ervaren als een zeer vakkundig en professioneel bedrijf.Heel duidelijk in offerte... traject met meerdere opties, communicatie snel en compleet en uiteindelijke installatie van mijn zonnepanelen naar volle tevredenheid uitgevoerd. Aftersales is ook een compliment waard. Kortom ZEER tevreden!lees verder
Gwendeling De big
Gwendeling De big
10:14 01 Oct 21
Overal kan er iets fout gaan, maar hoe wordt het hersteld. Groot compliment aan Ecotec en in het bijzonder aan Esther... Voormolen. Nogmaals bedankt voor de mooie reactie per e-mail en vervolgens ook nog voor de prachtige bos bloemen! Groetjes Jean-Paul de Grootlees verder
Martijn De Rijke
Martijn De Rijke
18:45 13 Sep 21
Alles klopt... snel een afspraak aan huis met de adviseur, fijn gesprek waar voor en nadelen benoemd werden. Offerte... binnen paar dagen ontvangen. Ook op vragen wordt snel geantwoord. Na een paar maanden al geplaatst. Alles keurig en niets op aan te merken. Zeker aanrader...lees verder
Erik van Osenbruggen
Erik van Osenbruggen
05:54 13 Aug 21
Van verzoek informatie opvraag, offerte tot en met levering en plaatsing alles perfect gelopen. Vriendelijke en... deskundige mensen. Ik beveel anderen EcotecSolar van harte aan.lees verder
Leo Ceelen
Leo Ceelen
19:24 10 Aug 21
Fijn bedrijf. Goede communicatie. Alle afspraken nagekomen en het belangrijkste, de zonnepanelen liggen keurig op het... dak en werken perfect.lees verder
Arno Vroegindeweij
Arno Vroegindeweij
10:07 25 Jul 21
Ecotec verzorgd de installatie met zorg en reageert heel snel op vragen. Ben zeer tevreden over deze installateur.
Bernie Blumer
Bernie Blumer
08:43 21 Jul 21
Zeer tevreden over de plaatsing van de zonnepanelen. Kwaliteit staat boven aan een dat is m.i. belangrijker dan prijs... (prijs/pret verhouding moet natuurlijk wel goed zijn). Na tekenen contact zijn de afspraken goed nagekomen. Kortom prettige ervaring!lees verder
Frits de Reus
Frits de Reus
16:00 16 Jul 21
Ben erg blij met de zonnepanelen dit hadden we eerder moeten doen
Bert van Oort
Bert van Oort
12:02 10 Jun 21
Geweldige service, de installateurs waren heel vakbekwaam en uiterst correct. tot op heden ben ik zeer tevreden.... Ecotec is een aanrader.lees verder
henk fons
henk fons
15:48 04 Jun 21
Vandaag 30 Juni. Gisteren zijn de monteurs van Ecotec langs geweest om de panelen alsnog mooi strak te plaatsen. Ecotec... had onderstaande review gelezen en heeft mij toen teruggebeld dat het niet de bedoeling is dat een klant ontevreden is. Echt service van dit bedrijf want ik dacht daar komen ze nooit voor terug en dat ik misschien te pietluttig zou zijn. Ook de monteur erkende dat ze idd niet helemaal recht lagen en hebben het dus keurig opgelost. Ecotec geeft dus echt vertouwen. Aanrader! Nogmaals dank voor goede service. Laat de zon maar verder schijnen!Heb de panelen(14) nu 3 weken in gebruik en al ruim 300 kw opgewekt. Heb 6 panelen aan achterzijde woning en 8 aan de voorkant. Heb nog getwijfeld voor paralel schakeling met optimizers maar was volgens Ecotec onnodig en duurder. Volgens technische berekening weinig last van schaduw. Heb alleen wel 2 opmerkingen. De monteurs maakten alleen gebruik van een ladder zonder valbeveiliging. Bij de huurwoningen aan onze overkant werkte ook een bedrijf en die werkte met steigers en dakbeveliging.Een ander punt is dat ik later pas merkte dat de panelen niet helemaal kaarsrecht zijn gelegd dat had echt strakker gekund.Het hele klusje is heel rap gedaan in amper 3 uur. Na een paar dagen inlog code voor app ontvangen en formulieren voor btw teruggaaf.lees verder
Els van Boheemen
Els van Boheemen
18:07 22 May 21
plaatsing perfect geregeld en benodigde draden uit het zicht .zeker een aanrader om bij Ecotecsolar de zonnepanelen te... laten plaatsen.lees verder
Daan De Zeeuw
Daan De Zeeuw
18:18 16 Apr 21
Vakkundige -en snelle montage. Er wordt ook meegedacht hoe het er uiteindelijk uit ziet na plaatsing op het dak -en dat... geldt ook de installatie binnen in de woning. De monteurs willen zelf ook tevreden weg gaan, dat is aan alles te merken. Wij zijn ook erg blij met de mooie zwarte panelen !lees verder
Piet Kramp
Piet Kramp
18:18 16 Apr 21
EcoTec is een betrouwbaar bedrijf voor de installatie van uw zonnepanelen. Deinformatie die wordt geven tijdens het... voorgesprek sluit nauw aan bij de belofte die ze doen. Na de installatie krijg je na een week goede informatie over hoe je de BTW kunt terug vorderen van de belasting, hier wordt stapsgewijs uitgelegd hoe je dit moet doen. Personeel laat alles netjes opgeruimd achter, ze nemen al hun afval keurig mee.Zijn zeer harde werkers en zijn goed op elkaar ingesteld.Een minpunt is dat de installateurs het niet zo nauw nemen met de veiligheidsvoorschriften, de ARBO regelgeving wordt met schrede voeten overtreden, maar daar zijn ze zelf tenslotte verantwoordelijk voor. Wij zijn zeer tevreden over het resultaat en kunnen dit zeker aanbevelen.lees verder
Bastiaan Opmeer
Bastiaan Opmeer
16:46 16 Apr 21
Wij zijn zeer tevreden met de zonnepanelen die geplaatst zijn. Nu maar hopen op mooie zomers, want de eerste... resultaten zijn zeer goed. Deverwachting is dat de terugverdien tijd ruimschoots wordt gehaald.lees verder
Jaap Verwijs
Jaap Verwijs
08:45 24 Feb 21
ik ben in december via het energieloket in de Hoekse waard bijEcotec terecht gekomen. Na een persoonlijk gesprek was... het voor mijn duidelijk dat we voor Ecotec gingen kiezen.begin februari zouden de panelen het dak op gaan, maar gezien de zware sneeuwval was dat niet mogelijk.Maar wel die dag de monteur aan huis om al het binnenwerk te monteren.En vorige week de rest op het dak gemonteerd.Ik ben zeer goed te spreken over zowel het bedrijf als de monteurs alles liep vlot en zonder problemen ik beveel Ecotec dan ook zeker aan.lees verder
Raoul Guillermo
Raoul Guillermo
09:56 31 Jan 21
Na diverse websites bekeken te hebben van zonnepanelen aanbieders gekozen voor Ecotec. Allereerst zijn ze aangesloten... bij zongarant, hier begon mijn vergelijkingstraject mee. Op de website is duidelijke informatie terug te vinden over de werkwijze en na een paar offertes vergeleken te hebben heb ik gekozen voor degene die het meest proactief handelde en goed bereikbaar was. Vriendelijke medewerkers zowel op kantoor als de mensen die bij ons kwamen installeren, dank Ecotec!lees verder
Landmeetkunde Timmermans B.V.
Landmeetkunde Timmermans B.V.
12:44 20 Jan 21
Installatiedatum 24 januari 2020De keuze voor Ecotec Solar was niet om de hoek hier in Friesland maar wel veruit de... best genomen beslissing uit meerdere aanbieders. Met bedrijf aan huis zijn wij grootverbruiker van stroom en waren zonnepanelen een voor mij logische stap naar verduurzaming. Uiteindelijk is het een fieldsetup geworden in een fraaie full black uitvoering met Duitse zonnepanelen van Q Cells. Het resultaat mag er zijn en wij zijn dan ook uitermate gelukkig met de keuze voor deze professionele partij uit Brabant.lees verder
Jan Braspenning
Jan Braspenning
19:41 05 Jan 21
Na meerdere offertes uiteindelijk gekozen voor zonnepanelen van Ecotec.Mijn ervaring is dat zij bijzonder deskundig,... oplossingsgericht en klantvriendelijk zijn.En ook niet onbelangrijk is, dat hun prijs/kwaliteit verhouding zeer concurrerend is, maar wel voornamelijk vanwege de kwaliteit.Zowel het persoonlijk onderhoud, de montage en de aftersales zijn voor ons naar grote tevredenheid verlopen.Hun slogan “wij zijn pas tevreden, als u dat bent” hebben zij volledig waargemaakt.Met dank aan het team van Ecotec Solar.Jan BraspenningSt. Willebrordlees verder
John Libert
John Libert
19:32 05 Jan 21
Bij deze wil ik mijn complimenten uitspreken voor hoe Ecotec Solar ons heeft geholpen met onze zonnepanelen. Dit in het... bijzonder vanwege een zeer slechte ervaring met een andere aanbieder. Het bezoek van uw adviseur, de snelheid waarmee we de duidelijke offerte mochten ontvangen, de verdere afhandeling, de snelle en fraaie installatie, kortom al onze interactie met Ecotec liet ons zien hoe een leverancier wel snel kan handelen en gemaakte afspraken nakomt en dat ook nog eens voor een scherpe prijs. Onze tevredenheid is zéker ook van toepassing op het montageteam van Ecotec Solar voor de zeer nette installatie. Wij zijn een tevreden klant.lees verder
John Slegers
John Slegers
12:00 05 Jan 21
Na lang wikken en wegen besloten om zonnepanelen te nemen. Diverse offertes vergeleken en gekozen voor EcoTec. Mede... omdat zij zonnepanelen leveren waar 25 jaar product garantie op zit. Daarnaast hebben ze een goede prijs kwaliteit verhouding. Installatie van de 11 panelen was zeer vlot verlopen. Binnen 4 uur waren de twee vriendelijke en behulpzame monteurs klaar met hun werk en werkte het systeem prima. Alles is netjes gemonteerd en afgewerkt. Ook krijg je goede begeleiding bij het terug vorderen van de BTW. Echt een aanrader.lees verder
Volgende beoordelingen
js_loader