Zonnepanelen op plat dak. Dat heeft zo zijn voordelen.
Zonnepanelen op een plat dak hebben veel voordelen in vergelijking met een hellend dak. Niet iedereen vindt de aanblik van zonnepanelen op zijn huis mooi. Dat zonnepanelen op een plat dak minder zichtbaar zijn, is al een van de voordelen.
Woont u in een pand met een plat dak (zoals een bungalow, drive-inwoning of appartementencomplex) dan zijn zonnepanelen installeren vaak geen enkel probleem. De installatie valt nauwelijks op. Woont u in een huis met een schuin dak, maar heeft dat een aanbouw (bijvoorbeeld garage of keuken), dan zou dat een uitstekende plaats kunnen zijn voor zonnepanelen.
Mensen die op zoek zijn naar een platdak systeem voor zonnepanelen lopen vaak rond met dezelfde vragen. Veelgestelde vragen zijn onder meer:
- Wat is het aantal zonnepanelen dat op mijn platte dak past?
- Wat kosten zonnepanelen voor een plat dak?
- Hoeveel ballast is er nodig voor zonnepanelen?
- Kunnen zonnepanelen eigenlijk wel plat liggen?
De antwoorden op deze vragen geven we graag verderop. Eerst gaan we wat verder in op de voordelen van zonnepanelen plaatsen op platte daken.
De voordelen van een platdak systeem zonnepanelen
Oriëntatie ten opzichte van de zon
Bij een plat dak zijn we vrij om de richting van de panelen ten opzichte van de zon te bepalen. In tegenstelling tot een hellend dak, kun je de onderconstructie in de meest gunstige positie monteren.
Oriëntatie | Rendement |
Oosten | 80% |
Westen | 80% |
Zuidoosten | 95% |
Zuidwesten | 95% |
Zuiden | 100% |
Ideale hellingshoek
Naast de optimale richting is ook de keuze voor de ideale hellingshoek vrij. De meeste schuine daken (van recente huizen) hebben een hellingshoek tussen de 40 en 60 graden. Uit de meetresultaten van de afgelopen jaren blijkt, dat deze hellingshoek niet ideaal is (zie ook onderstaande tabel). Op een plat dak kunnen we wel de meest ideale hellingshoek ten opzichte van de zoninval creëren, mits de situatie zich daarvoor leent.
Hellingshoek | Rendement |
15 graden | 95% |
20 graden | 97% |
25 graden | 98% |
30 graden | 99% |
35 graden | 100% |
Afstand tussen de panelen
Niet alleen de hellingshoek is een belangrijk aspect om rekening mee te houden, maar ook de afstand tussen de panelen onderling. Wanneer de zonnepanelen te dicht op elkaar staan, kan (vooral bij een lage stand van de zon) de voorste schaduw veroorzaken op het paneel dat erachter ligt. Soms kunnen we dat oplossen door panelen in tegengestelde richting van elkaar te leggen (oost-west opstelling). Dat de panelen op een plat dak wat verder uit elkaar staan is voor het esthetische oogpunt niet van belang.
Keuze in onderconstructie
Om te zorgen dat de zonnepanelen stevig op een plat dak gemonteerd blijven, kiezen we met zorg een onderconstructie. De keuze hangt af van uw dakconstructie en -bedekking en de extra ballast dat uw dak kan dragen. Bij daken op grote hoogtes vallen bepaalde constructies af (zoals een stalen frame zonder windkappen).
Makkelijker monteren
Werken op een hellend vlak is altijd lastiger dan op een horizontaal vlak. Zonnepanelen op een plat dak plaatsen is daarmee doorgaans makkelijker uit te voeren. Uiteraard plaatsen we zonnepanelen alleen op een veilige manier. Dat betekent dat we ons altijd aan de wettelijke Arbo-normering houden en conform de VCA-richtlijnen werken om valgevaar uit te sluiten.
Verhuisbaar
Het gebeurt niet zo vaak, maar het kan wel. Gaat u verhuizen en leent uw nieuwe huis zich voor eenzelfde installatie, dan kunt u de zonnepanelen meeverhuizen.
De praktische voordelen in het kort:
- Het meeste rendement bepalen we door een vrije keuze voor richting en hellingshoek (afhankelijk van uw situatie).
- Intelligente software berekent de benodigde ballast
- Makkelijk te monteren op horizontaal vlak
- Zonnepanelen vallen minder op
Belangrijke punten voor uw overweging
Niet elk plat dak leent zich voor een installatie met zonnepanelen. Er zijn een paar voorwaarden waar uw dak aan moet voldoen:
De dakconstructie moet het gewicht van de zonnepanelen, de onderconstructie en de ballast kunnen dragen. We berekenen nauwkeurig hoeveel ballast in uw situatie nodig is.
De staat van uw dakbedekking moet goed zijn. Wanneer uw dakbedekking al heel wat jaren meegaat, adviseren we om dat eerst te vervangen voordat u zonnepanelen laat installeren. Zo heeft u er de komende jaren geen omkijken naar.
De oppervlakte van uw dak moet groot genoeg zijn om het ideale patroon te kunnen leggen. Het is vaak niet mogelijk om het dak tot de rand vol te zetten. Dat heeft te maken met de belasting van de wind (wervelwind en windvlagen). De overheid heeft dit wettelijk vastgelegd. We hanteren een formule om de zogenaamde ‘no-go zone’ uit te rekenen.
We bepalen nauwkeurig welke omstandigheden een (deel van de dag) schaduw veroorzaken op uw dak. Denk aan bomen, een schoorsteen of andere gebouwen. Mogelijk levert een obstakel gedurende de dag schaduw op, waardoor de zonne-opbrengst niet altijd 100% kan zijn.
U overweegt misschien het platte dak van uw dakkapel. Toch raden we veelal af om hier zonnepanelen op te plaatsen. De dakkapel is berekend op het dragen van zijn eigen gewicht, meestal niet op extra gewicht. Daarnaast kan wind extra druk uitoefenen op de constructie.
Waarom toch zonnepanelen kiezen als de opbrengst minder dan 100% is?
Ideaal gezien levert uw zonne-installatie een opbrengst van 100%. Toch is dat lang niet altijd haalbaar. Waarom zou u dan toch kiezen voor zonnepanelen als een lager rendement het hoogst haalbare is?
In onze berekeningen brengen we het rendement voor uw situatie duidelijk in beeld. Alle factoren als schaduw, aantal panelen, hellingshoek, etc. bepalen de opbrengst. Stel dat uw rendement wordt uitgedrukt in een percentage van 95%. Dan zou dat betekenen dat u door de omstandigheden 5% minder stroom opwekt dan uw installatie maximaal aankan en dat het een paar maanden extra kost om uw investering terug te verdienen.
Daarmee bent u alsnog voor 95% verzekerd van groene stroom. Die u bovendien, na de terugverdientijd (van gemiddeld 7 jaar), nog jarenlang van ‘gratis’ elektriciteit voorziet.
Veelgestelde vragen over zonnepanelen voor platte daken
Kunnen zonnepanelen plat liggen?
Om een hoog rendement te halen zonder het esthetische oogpunt uit het oog te verliezen en een veilige installatie te leveren, is een onderconstructie nodig. De meest gebruikte hellingshoek voor zonnepanelen zit rond de 15 graden. We plaatsen uw zonnepanelen op een onderconstructie met een hellingshoek die ideaal is voor uw situatie. Wat dat is, kunnen we precies voor u uitrekenen.
.
Is ballast nodig voor zonnepanelen op een plat dak?
Hoeveel zonnepanelen passen op mijn platte dak?
Wat zijn de kosten van zonnepanelen voor een plat dak?
Het antwoord op deze vraag hangt uiteraard samen met de vorige. De kosten zijn gebaseerd op het aantal panelen, het soort panelen en het type onderconstructie dat u kiest. Zijn er geen beperkingen, dan bepalen we het aantal panelen uiteraard op basis van uw energiebehoefte. Wilt u alvast inzicht krijgen in de investering in zonnepanelen voor uw situatie, vul vrijblijvend de dakscan in en calculeer zelf uw besparing op energiekosten.
Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen?
Voor een installatie met zonnepanelen heeft u alleen een vergunning nodig als u in een monumentaal pand of beschermd stads- en dorpsgezicht woont. Heeft een plaatselijk bestemmingsplan invloed op uw locatie, dan kan een vergunning nodig zijn. U kunt bij het Omgevingsloket zelf een vergunningcheck doen.
Maatwerk berekening
Het is belangrijk om een goede berekening te laten maken van uw situatie. U heeft keuze uit diverse soorten zonnepanelen. We nemen uiteraard alle essentiële factoren in onze berekening mee om u persoonlijk advies en een passende offerte te bieden, waarbij we uitgaan van een zo hoog mogelijk rendement.
Heeft u interesse in een maatwerk berekening? Als zonnepanelen installateur beantwoorden we graag al uw vragen. We komen kosteloos bij u langs voor een persoonlijk gesprek. Maak vandaag nog een afspraak.
Gratis advies
Tijdens een persoonlijk gesprek leggen we u precies uit waar een installatie van zonnepanelen en/of warmtepompen uit bestaat en wat het u oplevert. Uiteraard heeft u voldoende gelegenheid om uw vragen te stellen. Maak vandaag nog een afspraak. Het is gratis. We helpen u graag.