De termen ‘salderen’ of ‘salderingsregeling’ komt u vaak tegen in informatie over zonnepanelen. Dat heeft te maken met de prijs die u krijgt voor de overtollige energie van uw zonnepanelen die via uw meterkast naar het elektriciteitsnet gaan.
Stel, het is een zomerse, zonnige dag. Uw zonnepanelen draaien overuren. U gaat op familiebezoek, waardoor u maar een klein deel van de dag thuis bent. U draait geen was, laadt de elektrische auto niet op, de verwarming hoeft niet aan en de verlichting schakelt pas na tien uur ’s avonds in. Dat betekent dat u die dag maar weinig elektriciteit gebruikt. Er is sprake van overcapaciteit. Heeft u zelf geen opslagmogelijkheid voor deze overcapaciteit, dan voert uw installatie het door naar het algemene elektriciteitsnetwerk. U krijgt daar een vergoeding voor.
In dit artikel ontdekt u hoe de betaling van energie die u koopt en energie die u levert verrekend wordt. In februari 2024 besloot de overheid dat deze salderingsregeling voorlopig blijft zoals die is. We leggen graag uit hoe dat zit.
Wat is salderen?
Eventuele overcapaciteit van uw zonne-energie stroomt via uw meterkast naar het centrale elektriciteitsnet. De slimme meter houdt precies bij hoeveel dat is.
Andersom gebeurt ook. Tijdens een winterse, donkere dag wekken uw zonnepanelen niet genoeg stroom op om aan uw behoefte te voldoen. Uw verwarming, oven, wasmachine en de auto vragen meer stroom dan op dat moment beschikbaar is via de zonnepanelen. U gebruikt automatisch elektriciteit via het centrale net.
De prijs die u betaalt voor het tekort aan energie op donkere dagen hangt af van welke energieleverancier u heeft. Deze prijs is een consumentenprijs. Op dit moment krijgt u voor uw geleverde energie-overschot hetzelfde bedrag per kWh vergoed als u zelf betaalt. In werkelijkheid is dat geen realistische prijs, want de kale energieprijs is flink lager. In het bedrag dat de consument betaalt, zijn namelijk ook energiebelastingen opgenomen.
Om investeringen in zonnepanelen te stimuleren, subsidieert de overheid het verschil tussen inkoop en verkoop. Dat betekent dat de overheid energiebedrijven compenseert voor het verschil in prijs die u vergoed krijgt. Dat noemen we salderen.
“Saldering betekent dat de overheid het prijsverschil subsidieert tussen de energie die u koopt bij uw energieleverancier en de energie die u teruglevert via uw zonne-installatie.”
Gaat er iets veranderen?
Nu zonnepanelen duurzamer worden en ook voordeliger in aanschaf is het voor steeds meer bedrijven en particulieren aantrekkelijker geworden om te investeren in zonne-energie. Ook zonder subsidies. Maar daar hoeft u zich voorlopig nog geen zorgen om te maken. De subsidie salderen blijft.
Want het voorgenomen besluit van de overheid om de salderingsregeling af te bouwen tot nul is in februari 2024 in de koelkast gezet. Investeert u nu in zonnepanelen, dan krijgt u voorlopig de meest gunstige vergoeding bij het leveren van door u opgewekte energie die u zelf niet gebruikt.
Investeren in zonne-energie is zeker de moeite waard
We kunnen niet in uw portemonnee kijken, maar het stoppen van de salderingsregeling in de toekomst zal u uiteindelijk niet heel veel schelen. De kwaliteit van de moderne zonnepanelen gaat in rap tempo vooruit. Ze zullen u uiteindelijk niet 25 jaar, maar vermoedelijk veel langer energie opleveren.
Bovendien zijn de berekeningen voor een uitgekiende installatie die precies voldoet aan uw behoefte steeds uitgekiender, zodat u minder hoeft in te kopen bij uw energieleverancier.
Kortom, nieuwe zonnepanelen zijn goedkoper dan voorheen, beter van kwaliteit (hogere opbrengst) en ze gaan veel langer mee. Als dat geen goede reden is om toch voor duurzame energie te kiezen.
Heeft u nog vragen over salderen? Bel ons gerust. We helpen u graag.