Veelgestelde vragen over subsidie

Krijg ik subsidie voor de aanschaf van zonnepanelen?

Bij de intrede van zonnepanelen enkele decennia geleden, stelde de overheid jaarlijks een bedrag beschikbaar om particulieren te stimuleren in de aanschaf van zonnepanelen. Omdat de prijs van zonnepanelen flink gedaald is de afgelopen jaren, ziet de overheid tegenwoordig af van landelijke aankoopsubsidie. Sommige gemeenten stellen nog wel een subsidie beschikbaar. Of uw gemeente dat ook doet, kunt u checken via SVn of Verbeter je Huis. Vraagt u bij ons een offerte aan voor zonnepanelen, dan controleren wij de beschikbare mogelijkheden ook voor u.

Welke subsidie krijg ik nadat ik zonnepanelen heb aangeschaft?

De overheid stelt geen landelijke aankoopsubsidie meer beschikbaar. Slechts enkele gemeenten doen dat nog wel SVn of Verbeter je Huis. Kijk op pagina Kosten voor meer informatie.

U krijgt tot 1 januari 2023 wel subsidie over de prijs van energie die u teruglevert aan uw energiemaatschappij.  U ontvangt tot die datum dezelfde prijs voor de energie die u levert als u die zou betalen bij afname. We noemen dat salderen. Na deze datum wordt de salderingsregeling stapsgewijs afgebouwd.

Hoe kan ik de btw terugvragen over de zonne-installatie?

Omdat u met een zonnepanelen-installatie ook energie kunt terugleveren aan uw energiemaatschappij, mag u volgens de Belastingdienst gezien worden als kleine ondernemer. U heeft het recht om de 21% btw over de complete installatie terug te vragen. Dat moet binnen de termijn van 6 maanden na de factuurdatum.

Ondernemers betalen ook btw over de geleverde energie. Conform de kleineondernemersregeling krijgt u hier ontheffing voor zolang u niet boven de grens van € 1.345,- uitkomt. Bij particuliere installaties komt een overschrijding van deze grens nauwelijks voor.

De btw terugvorderen over de aanschafwaarde gaat in 3 stappen. U vult het formulier Opgaaf Zonnepaneelhouders in en wacht op de bevestiging van de Belastingdienst. Vervolgens geeft u online uw bankrekeningnummer door. Tot slot doet u de daadwerkelijke aangifte. Vindt u het lastig om zelf de btw terug te vragen? Wij hielpen eerder al veel klanten om de drie stappen te doorlopen. Natuurlijk helpen we u ook graag.

Wat vind ik allemaal terug in mijn offerte?

Uw offerte wordt opgesteld op basis van uw aanvraag of een persoonlijk gesprek. Uw wensen zijn afgestemd op de mogelijkheden die voor uw situatie van toepassing zijn. In uw offerte staat:

  • uw persoonlijke Naw-gegevens
  • een afbeelding van uw pand met het ingetekende ontwerp van de zonnepanelen*
  • de specificaties van de zonnepanelen en omvormer*
  • het totaalvermogen, ofwel Watt Piek
  • het netto investeringsbedrag, de btw en het totale investeringsbedrag inclusief btw
  • de verwachte opbrengst in kWh in het eerste jaar
  • de verwachte besparing in € in het eerste jaar
  • de terugverdientijd
  • informatie over de Ecotec Solar garanties

* Indien twee opties mogelijk zijn voor uw situatie, dan ontvangt u een offerte voor beide opties ter vergelijking.

Maak een afspraak

Tijdens een persoonlijk gesprek leggen we u precies uit waar een installatie van zonnepanelen uit bestaat en wat het u oplevert. Uiteraard heeft u voldoende gelegenheid om uw vragen te stellen. Maak vandaag nog een afspraak. We helpen u graag.