+31 88 2054 100 advies@ecotecsolar.eu

Is een huis met zonnepanelen meer waard?

Investeren in zonnepanelen levert op korte termijn een lagere energierekening op. Maar wist u dat het op de lange termijn ook goed is voor uw portemonnee? In een huis met zonnepanelen worden niet alleen de maandlasten lager, het pand wordt ook nog meer waard. In dit artikel ontdekt hoe dat komt en leest u wat de verdere voordelen zijn.

Onderzoek naar de meerwaarde van zonnepanelen

Onderzoek laat zien dat consumenten koophuizen met zonnepanelen een hogere verkoopwaarde toekennen. Ook blijkt dat vooral onder jongere kopers een koophuis met zonnepanelen extra aantrekkelijk vinden.

In de praktijk blijkt sinds enkele jaren dat de verkoopprijs van woonhuizen met zonnepanelen hoger ligt dan huizen zonder installatie. Gemiddeld wordt bij de verkoop van een huis met zonnepanelen tussen de € 5.000,- en € 7.000,- hoger geboden dan een vergelijkbaar huis zonder zonne-installatie.

Uiteraard hangt de hoogte van dat bedrag af van hoe oud de installatie is. Een modern (vrij recent geïnstalleerd) systeem heeft een langere levensduur dan een systeem dat al 10 jaar in gebruik is.

Innovaties

In het afgelopen decennium heeft de branche enorme sprongen gemaakt in innovatie. Met een hogere kwaliteit in materialen en verbeterde technologie leveren zonnepanelen tegenwoordig een hoger technisch rendement. Bovendien degraderen moderne zonnepanelen veel minder snel. Daarom geven leveranciers langetermijngaranties op het rendement van de nieuwste generatie panelen.

Hogere hypotheek mogelijk

Kopers die bewust kiezen voor een huis met energiebesparende maatregelen kunnen een hogere hypotheek afsluiten. Omdat ze zelf gaan investeren in energiebesparende maatregelen of omdat er bijvoorbeeld een warmtepomp, isolatie of zonnepanelen aanwezig zijn.

Woning verduurzamen verhoogt de verkoopwaarde

Je woning verduurzamen levert absoluut financiële voordelen, maar ook voor het behoud van het milieu draagt u een steuntje bij. Zonnepanelen vallen onder de meest gekozen energiebesparende maatregelen die onder andere als voordelen bieden:

  • De energielasten gaan omlaag, waarmee u direct bespaart op de maandelijkse uitgaven.
  • De verkoopwaarde van uw huis stijgt, waardoor kopers eerder voor uw woning zullen kiezen dan voor een huis in de buurt zonder energiebesparende voorzieningen.
  • Recente cijfers tonen aan dat ongeveer een derde van de woningzoekenden zoekt naar een huis met zonnepanelen vanwege hun overtuiging dat energieneutraal wonen bijdraagt aan het behoud van ons milieu.
  • Uw huis krijgt een beter energielabel. Ook dat draagt bij aan de verkoopsnelheid van uw woning.
  • Een potentiële koper kan een hogere hypotheek krijgen door bewust te kiezen voor een huis dat al voorzien is van energiebesparende voorzieningen.

Wilt u investeren in uw woning en heeft u behoefte aan informatie over zonnepanelen op of rond uw huis? Vraag vandaag nog ons gratis e-book aan ‘Weloverwogen zonnepanelen kopen’. Hierin ontdekt u waar u op moet letten als u de aanschaf van zonnepanelen overweegt.