+31 88 2054 100 advies@ecotecsolar.eu

Wat is het risico op zonnepanelen brand?

Een van de zorgen die mensen hebben bij de afweging welke zonnepanelen te kiezen is brandgevaar. Misschien maakt u zich daar ook zorgen over. De afgelopen jaren kwam dit onderwerp in het nieuws onder andere bij RTL.

Ecotec Solar is blij met deze aandacht. Hoe meer bekend wordt wat de oorzaak is van zonnepanelen brand en hoe het voorkomen kan worden, hoe beter de consument een keuze kan maken voor een hoogwaardige zonne-installatie en een gecertificeerde installateur.

Waar gaat het mis?

Er zijn twee aantoonbare redenen voor verhoogd risico op brandgevaar. Als eerste is dat de kwaliteit van de materialen en de tweede de vakkundigheid van de installateur.

Inferieure materialen
Inferieure kabels en connectoren zijn de voornaamste oorzaken van brandgevaar als we kijken naar de onderdelen van een zonne-installatie. Zeker wanneer ze niet vakkundig gemonteerd zijn. Maar ook de behuizing van zonnepanelen speelt een rol, zowel van panelen die op het dak geplaatst worden als in het dak gemonteerd worden.

Onbekwame installateurs
Wij vragen ons af of een installateur die bewust kiest voor goedkope materialen ook bezuinigt op personeelskosten. Zoals de nieuwsberichten vermelden, blijkt uit onderzoek dat vooral ‘dramatisch installatiewerk’ kan leiden tot brand. Slechte connecties en onvakkundige oplossingen kunnen voor een vlamboog zorgen, een overspringende vonkvorming waar een brand veroorzaakt door kan worden.

De techniek van zonnepanelen is de afgelopen decennia sterk vooruit gegaan en ook de aanbieders van onderdelen is gegroeid. Als installateur wil je een installatie verkopen die de klant energie oplevert en geld bespaart, maar dat kan alleen met een systeem dat veilig is en blijft.

Hoe kan uw installateur de veiligheid van uw zonne-installatie garanderen?

Op kwaliteit valt niet af te dingen als het om veiligheid gaat. Dat geldt bij Ecotec Solar voor alles wat nodig is om veilig en duurzaam van zonne-energie te genieten. We beginnen bij onze informatievoorziening en medewerkers. Onze informatie is transparant en onze mensen weten waar ze het over hebben. U mag ons altijd bellen voor uw vragen. Want we willen u meenemen in alle belangrijke veiligheidsaspecten over zonnepanelen.

Hoogwaardige materialen
Vervolgens hebben we gekozen voor zonnepanelen van het Duitse Q Cells. Deze zijn voorzien van de nieuwe Quantum technologie die niet alleen een hoger rendement levert dan een gemiddeld zonnepaneel, maar ook gemaakt is van duurzame en robuuste materialen . Waar de behuizing van sommige zonnepanelen is gemaakt van kunststof (dat een katalysator kan zijn bij brand), liggen Q Cells zonnepanelen in een aluminium behuizing. Geen enkel onderdeel van een Q Cells zonnepaneel is zelf-ontbrandend.

Naast de panelen, gebruiken we alleen gecertificeerde MC4-connectoren van Staubli en hoogwaardige kabels voor het elektrotechnische deel van de installatie.

Vakkundige installatie
Investeren in ervaren personeel dat elektrotechnisch gecertificeerd is, zijn de mensen die wij in dienst hebben. Onze mensen in de buitendienst komen regelmatig op kantoor. We kennen elkaar en iedereen kent de systemen en onderdelen. Vakmensen herkennen kwaliteitsmaterialen en zijn blij dat ze daarmee mogen werken. We werken volgens vaste IntallQ procedures en NEN normen. Zelf sleutelen is geen optie. Bovendien herken je een vakmonteur aan het feit dat hij of zij de VCA regels en arboregels in acht neemt. Al is het maar om zijn eigen veiligheid.

Garantie
Tot slot kunt u een deugdelijke installateur herkennen aan de garanties. Garantie op de materialen, op het installatiewerk en op de zonne-opbrengst. Wij bieden het u allemaal.

Bij onze offerte en onze opdrachtbevestigingen ontvangt u uitgebreide informatie over onze gebruikte materialen en onze garanties. Heeft u hier vragen over? Bel ons gerust. We helpen u graag.