+31 88 2054 100 advies@ecotecsolar.eu

Wat is het risico op zonnepanelen brand?

Een van de zorgen die mensen hebben bij de afweging welke zonnepanelen te kiezen is brandgevaar. Misschien maakt u zich daar ook zorgen over. De afgelopen jaren kwam dit onderwerp in het nieuws, omdat het aantal branden toenam. Onder andere bij RTL:

Ecotec Solar is blij met deze aandacht. Want hoe meer bekend wordt over de oorzaak van zonnepanelen brand, hoe beter u als consument een keuze kan maken voor een hoogwaardige zonne-installatie en een gecertificeerde installateur.

Waar gaat het mis?

Er zijn drie aantoonbare redenen voor verhoogd risico op brandgevaar bij zonnepanelen. Als eerste is dat de kwaliteit van de materialen, daarnaast het type materialen en de derde is slechte installatie door een gebrek aan vakkundigheid van de installateur.

Inferieure materialen

Inferieure kabels en connectoren vormen een potentieel risico op brandgevaar als we kijken naar de onderdelen van een zonne-installatie. Zeker wanneer slechte verbindingen gebruikt zijn of goede verbindingen slecht contact maken, omdat ze door onvakkundige mensen gemonteerd zijn. Maar ook de behuizing van zonnepanelen speelt een rol, zowel van panelen die op het dak geplaatst worden als in het dak geïntegreerd worden. Een kunststof behuizing is gemaakt van brandbaar materiaal.

Micro-omvormers

Bij een goede installatie past een omvormer die specifiek voor die installatie gekozen is. Zo werken micro-omvormers op het niveau van individuele of enkele geclusterde zonnepanelen. Mocht zich hier een probleem voordoen, dan is het risico op falen van de totale installatie veel kleiner. Dat is niet alleen veiliger, maar zorgt dat de rest van de zonnepanelen gewoon hun werk kunnen blijven doen tot een monteur het probleem verhelpt.

Onbekwame installateurs

Wij vragen ons altijd af of een installateur die bewust kiest voor goedkope materialen ook bezuinigt op personeelskosten. Zoals de nieuwsberichten vermelden, blijkt uit onderzoek dat vooral ‘dramatisch installatiewerk’ kan leiden tot brand. Slechte connecties en onvakkundige oplossingen kunnen voor een vlamboog zorgen, een overspringende vonkvorming waar een brand veroorzaakt door kan worden.

De techniek van zonnepanelen is de afgelopen decennia sterk vooruit gegaan en ook de aanbieders van onderdelen is gegroeid. Als installateur wil je een installatie verkopen die de klant energie oplevert en geld bespaart, maar dat kan alleen met een systeem dat veilig is en blijft.

Wat kunt u zelf doen om branden met zonnepanelen te voorkomen?

Op de website van de brandweer staan mogelijke oorzaken van branden bij installaties. Helaas is niet altijd duidelijk waarom brand ontstaat. Om ontbranding te voorkomen, kunt u een aantal dingen doen. U vind een overzicht met tips van de brandweer op de website.

Hoe kan uw installateur de veiligheid van uw zonne-installatie garanderen?

Op kwaliteit valt niet af te dingen als het om veiligheid gaat. Dat geldt bij Ecotec Solar voor alles wat nodig is om veilig en duurzaam van zonne-energie te genieten. We beginnen bij onze informatievoorziening en medewerkers. Onze informatie is transparant en onze mensen weten waar ze het over hebben. U mag ons altijd bellen voor uw vragen. Want we willen u meenemen in alle belangrijke veiligheidsaspecten over zonnepanelen.

Hoogwaardige materialen

Vervolgens hebben we gekozen voor zonnepanelen van het Duitse Q Cells. Deze zijn voorzien van de nieuwe Quantum technologie die niet alleen een hoger rendement levert dan een gemiddeld zonnepaneel, maar ook gemaakt is vanduurzame en robuuste materialen . Waar de behuizing van sommige zonnepanelen is gemaakt van kunststof (dat een katalysator kan zijn bij brand), liggen Q Cells zonnepanelen in een metalen behuizing (aluminium). Geen enkel onderdeel van een Q Cells zonnepaneel is zelf-ontbrandend.

Naast de panelen, gebruiken we alleen gecertificeerde MC4-connectoren van Staubli en hoogwaardige kabels voor het elektrotechnische deel van de installatie.

Vakkundige en correcte installatie

Ervaren personeel dat elektrotechnisch gecertificeerd is, zijn de mensen die wij in dienst hebben. Onze mensen in de buitendienst komen regelmatig op kantoor. We kennen elkaar en iedereen kent de systemen en onderdelen. Vakmensen herkennen kwaliteitsmaterialen en zijn blij dat ze daarmee mogen werken. We werken op de juiste manier volgens vaste IntallQ procedures en NEN normen. Zelf de plaatsing van zonnepanelen uitvoeren is daarmee geen optie. Bovendien herken je een vakmonteur aan het feit dat hij of zij de VCA regels en arboregels in acht neemt. Al is het maar om zijn eigen veiligheid.

Wilt u meer informatie over het belang van een erkende installateur voor zonnepanelen? Kijk hier de aflevering van Een Vandaag terug. Directeur René de Jong van Ecotec Solar legt uit hoe belangrijk vakkennis is als het gaat om veiligheid.

Garantie

Tot slot kunt u een deugdelijke installateur en gecertificeerd bedrijf herkennen aan de garanties. Garantie op de materialen, op het installatiewerk en op de zonne-opbrengst. Wij bieden het u allemaal.

Bij onze offerte en onze opdrachtbevestigingen ontvangt u uitgebreide informatie over onze gebruikte materialen en onze garanties. Heeft u advies over zonnepanelen nodig? Bel ons gerust. We helpen u graag.